Urheilu Englannissa

Urheilulla on merkittävä rooli englantilaisessa elämäntyylissä. Suosituimpia urheilulajeja Englannissa ovat jalkapallo, kriketti ja rugby. Myös sulkapallo, tennis, golf sekä hevosurheilu ovat merkittäviä yksittäisiä lajeja. Myös pesäpallon juuret alkavat 1800-luvun Englannista.

Englannilla on oma maajoukkue useimmissa joukkuelajeissa, mutta Iso-Britannia lähettää yhdistetyn joukkueen olympialaisiin. Perinteisesti kilpailu brittiläisten maiden välillä on ollut keskeisessä osassa, mutta viime aikoina siitä on tullut vähemmän tärkeää. Joukkuelajien välillä kilpailu on useimmiten vain englantilaisten tiimien välistä. Hyvänä esimerkkinä tästä on Valioliiga. Painoarvo maajoukkueotteluiden ja seurojen välillä vaihtelee lajista lajiin. Jalkapallossa seurojen väliset kamppailut ovat keskipisteenä, sillä seurat pelaavat enemmän otteluita vuositasolla, mutta neljää maajoukkuetta seurataan myös innokkaasti. Kriketissä puolestaan maajoukkuetta seurataan laajemmalti kuin läänien välisiä otteluita, kun taas rugbyn paikallinen liiga saa vähemmän katsojalukuja kuin maaottelut.

Englannissa on neljä urheilulajia, joista löytyy korkean tason ammattilaisliigat. Jalkapallo on luonnollisesti se suosituin, ja sitä seurataan elokuusta toukokuuhun. Rugby Union on myös talven laji. Krikettiä pelataan kesäaikaan, huhtikuusta syyskuuhun. Rugbyliiga on tyypillisesti talven laji, mutta 90-luvun lopulla isoimmat kilpailut on pelattu kesällä jotta perheillä olisi enemmän mahdollisuuksia päästä seuraamaan kisoja. Englannista löytyy myös jääkiekkoliiga.